Защо вярваме в паранормални явления
Източник: Getty Images/Guliver
8

П редставете си, че се разхождате сред природата и стигате до голяма поляна с висока трева. Изведнъж чувате някакъв шум и това ви стряска. Най-вероятно той е предизвикан от вятъра, но през главата ви минава мисълта дали всъщност някой не ви дебне? Спомнете си колко сте били уплашени като деца, ако се опитвате да заспите в тъмна стая, но нещо падне на земята. Дали е книга? Някоя играчка? Или чудовище, което ще ви нападне? Човешкият мозък е устроен така, че в подобни ситуации винаги предполага най-лошото. „Това умение ни е помогнало да оцелеем като вид. Замислете се: ако шумът в тревата е предизвикан от вятъра и вие побегнете, няма да има никакъв проблем. Но ако не помръднете и се окаже, че ви дебне глутница вълци, тогава най-вероятно ще станете техния обяд“, отбелязва историкът Майкъл Шърмър.

Всеки човек, когато види дадено събитие, съзнателно или не започва да анализира каква може да е причината за него. В много случаи това води до т. нар. апофения – склонността да се търсят връзки между две или повече несвързани помежду си събития. Пример за това е гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Един от нейните откриватели – лорд Джордж Карнарвън, починал само шест седмици след отварянето на погребалната камера. Според лекарите, причината за смъртта му е инфекция, предизвикана от ухапване от комар. Но дали истината не е друга? Случайност ли е фактът, че Карнарвън е починал толкова скоро след отварянето на гробницата? Не кой да е, а сър Артър Конан Дойл, създателят на Шерлок Холмс, предположил, че лордът може да е бил убит от древен зъл дух …и така се зародила популярната легенда за проклятието на Тутанкамон.

С течение на времето и други изследователи, влезли в гробницата, починали. По тази причина все повече хора започнали да вярват, че проклятието е нещо напълно реално. Някои учени изразили предположението, че за смъртните случаи са отговорни бактерии или отровна плесен. Те, обаче, пропуснали нещо много важно – т. нар. нулева хипотеза. Тя е един от фундаменталните научни принципи и гласи, че някои събития са напълно случайни и нямат никаква специална връзка с други явления.

През 2002 г. Марк Нелсън от университета „Монаш“ в Мелбърн установил, че 44 жители на европейски страни били в Кайро, когато гробницата на Тутанкамон била отворена, а 25 от тях влезли в нея или имали непосредствен достъп до мумията. Останалите не били свързани по никакъв начин с археологическата мисия. Изследването на Нелсън показало, че няма абсолютно никаква разлика в средната продължителност на живота на тези хора. Пример в това отношение е Хауърд Картър. Въпреки че бил един от първите, влезли в гробницата, той очевидно не бил застигнат от никакво проклятие, тъй като починал цели 16 години по-късно.

Защо тогава толкова много хора повярвали в съществуването на паранормална сила, отнемаща живота на онези, осмелили се да нарушат покоя на Тутанкамон? „Тази легенда е интересна и необичайна. Фактът, че древните египтяни са били напълно обикновени хора, е доста скучен. Далеч по-интригуващо е да се смята, че те са имали някакви загадъчни умения“, отбелязва египтологът Салима Икрам. И все пак, въпреки всички доказателства, че проклятието на мумията не съществува, и до днес някои хора смятат, че смъртта на Карнарвън толкова скоро след влизането му в гробницата е твърде странна и няма как да е просто съвпадение.

Вероятно на много от вас се е случвало да решите да се обадите на ваш близък и точно в този момент да се окаже, че той ви звъни. Или да сънувате нещо, което по-късно се сбъдва. Как може подобни съвпадения да са случайни? Преди да потърсим отговора на този въпрос, ето една логическа задача – ако хвърляте зар пет пъти, коя последователност е по-вероятно да получите: 3-1-6-2-4 или 1-1-1-1-1? Ако посочите първата или втората, ще сгрешите. И двете последователности са еднакво вероятни. Много хора смятат, че повтарящите се модели (като хвърлянето на пет последователни единици) нямат нищо общо със случайността. Това изобщо не е така. „Истината е, че случайните събития невинаги изглеждат случайни“, отбелязва психологът Пол Роджърс. Той е автор на изследване, според което хората, вярващи в паранормални явления, е по-вероятно да виждат повтарящи се модели в напълно случайни събития.

Ето още един въпрос: малко дете, което току-що се е научило да кара велосипед, се спуска по стръмен склон. Кое от следните събития е най-вероятно да се случи:

1. Детето ще се уплаши;
2. Детето ще падне от колелото;
3. Детето ще се уплаши и ще падне от колелото;

Ако смятате, че отговор 3 е верният, сте сгрешили. Причината е, че вероятността две събития да се случат едновременно винаги е по-малка от тази да се случи само едно събитие. Роджърс изследвал група хора, като им задал няколко въпроса, сходни с този за детето с велосипеда. Оказало се, че онези, които вярват в паранормални явления, много по-често допускат подобна грешка. Причината е, че третият отговор съдържа в себе си причина и следствие, които изглеждат свързани. Това, обаче, не прави подобен сценарий по-вероятен. 

Добрите учени са скептици. Когато изследват събития, които изглеждат свързани, тяхната отправна точка винаги е нулевата хипотеза. След това те извършват различни експерименти, за да проверят дали все пак съществува някаква връзка. Да се смята, че някаква необяснима сила е причина за дадено събитие, е погрешно, но в същото време не бива да се гледа на всеки повтарящ се модел като резултат на чиста случайност. Все пак подобни модели стоят в основата на някои от най-големите научни открития. Затова наистина добрите учени комбинират своите познания и стремежа към търсенето на истината със силата на своето въображение.

Няколко известни личности, които вярват в съществуването на извънземни цивилизации

Продават "къщата с най-много призраци" в Англия (СНИМКА)

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 8 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 10 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 10 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 11 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко