1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Историята на сложните отношения между християни и евреи

Автор: П. Никлис, Й. Йорданова/Редактор: Б. Рачева8 май 2009

Папа Бенедикт XVI е на посещение в Близкия Изток. В този регион отдавна съжителстват християни и мюсюлмани. За сложната съдба, която свързва двете религии, става въпрос в следващия репортаж.

https://p.dw.com/p/Hlns
Отношенията между християнството и еврейството са отдавна обременениСнимка: picture-alliance / dpa / Godong / DW-Fotomontage

Преди повече от 10 години една книга предизвика интереса на множество читатели по света: "Хитлеровите изпълнителни палачи" на Даниел Голдхаген. Тезата на автора е, че антисемитизмът на националсоциалистите има 2000-годишна история. Книгата се радва на огромен успех, но сред специалистите тя буди дискусии. Днес като че ли е затвърдено мнението, че гледната точка на автора е неточна. Теологът Волфрам Кинцих, професор в университета в Бон има някои забележки: "Може би авторът трябваше да се върне към историята на еврейството и християнството. До скоро те бяха разглеждани от науката в аспекта на християнския антиюдаизъм и антисемитизъм."

Holocaust Israel Symbolbild Konzentrationslager mit Aufschrift Arbeit macht frei und Flagge Israel
Антисемитизмът достига връхната си точка по време на Втората световна войнаСнимка: AP/DW

Евреите - изкупителна жертва

Но нека да започнем отначало. Историята на християнството започва с тази за евреина Исус, който се стреми да промени светогледа на хората. Той бързо успява да спечели последователи, които виждат в него месията. Това е и причината римляните да го разпънат на кръста. Именно това е моментът, в който се ражда християнството.

До Средновековието двете религиозни общества живеят мирно. Малката християнска групичка става все по-голяма, превръща се в мнозинство от населението и в крайна сметка в най-разпространената религия на света. Евреите са изтласкани настрана в едно общество, състоящо се предимно от християни. През 4 век римският кайзер Константин обявява християнството за официална религия.

"Интересен е фактът, че в късния античен период броят на насилствените нападения над евреи е малък. Това се променя отчасти през Средновековието. Стига се до големи погроми във връзка с кръстоносните походи. Евреите са подложени на гонения в Англия, Испания и Португалия. Следва масово унищожение на евреи от страна на християните."

Евреите често се превръщат в изкупителна жертва. Причините за това са различни. Евреите са добри в търговията, пътуват много и спазват социалните и религиозни обичаи. А това ги прави подозрителни. "Съществува специфичен християнски антиюдаизъм, който е свързан с ужасни предразсъдъци, напр. това, че евреите са убийците на Исус Христос. Евреите са представяни като атеисти и твърдоглавци, които не възприемат месията", казва германският теолог.

Шокът от Холокоста променя всичко

Papst Johannes Paul II Porträt
Йоан Павел II е първият папа, посетил синагогаСнимка: AP

Освен католическата църква, и германският реформатор Мартин Лутер усърдно се възползва от тези предразсъдъци. Той призовава към прогонване на евреите и изгаряне на синагоги. Мартин Лутер определя евреите като най-големия враг на християнството.

Негативното отношение към евреите не се променя и по време на Ваймарската република. Антисемитизмът по-късно се превръща в удобна причина за убийствата над евреи от националсоциалистите. Евангелистката и католическата църква се оказват слаби. По-късно идва чувството за вина, обяснява професор Волфрам Кинцих: "Отношението на християните се промени след шока от Холокоста. Стигна се до ново осмисляне на християнската теология, до ново интерпретиране на Библията. Това доведе до намаляване на напрежението между християни и евреи."

През 60-години Римо-католическата църква предприема конкретни стъпки за сближаване. Особени заслуги има папа Йоан Павел II, който през 2000-та година е първият папа, посетил синагога. С пътуването си в Близкия Изток Папа Бенедикт XVI иска да продължи започнатото от своя предшественик.