Какви са халюциногените?

Въпрос: Какви са халюциногените?

Отговор: Халюциногените са клас лекарства, които причиняват дълбоки изкривявания в възприятията на човек за реалността, иначе известни като халюцинации. Докато са под въздействието на халюциногени, потребителите могат да виждат изображения, да чуват звуци или да усещат усещания, които изглеждат реални, но в действителност не съществуват.

Почти всички халюциногени съдържат азот и се класифицират като алкалоиди.

Много халюциногени имат химични структури, подобни на тези на естествените невротрансмитери (ацетилхолин-, серотонин или подобен на катехоламин).

Най-често употребените халюциногени са:

Естествени и изкуствени

Халюциногените могат да бъдат произведени от човека или да произхождат от растения или гъби или екстракти от растения и гъби. Обикновено те се разделят на два типа: класически халюциногени ( LSD ) или диосиативни лекарства ( PCP ). Всеки тип халюциноген може да доведе до бързи, интензивни емоционални люлки.

Подробности за често срещаните халюциногени

LSD - d-лизиргиновата киселина диетиламид (LSD) е химично вещество, направено от човека, произведено от ерготар, гъба, която расте на определени зърна. Това вероятно е най-мощният халюциноген, който създава халюцинации, промени в начина, по който се възприема реалността и променени настроения. Той идва като бял прах или бистра течност и няма цвят или мирис.

В може да дойде в капсули, но най-често идва на малки квадратчета от хартия или желатин, които потребителите поставят на езика или преглъщат, за да предприемат "пътуване".

Мескалин - Природна субстанция, открита като основна съставка на кактусния пейот. В горната част на безгръбначните растения кактус пейот има дискови "бутони", които съдържат мескалин.

Бутоните се изсушават и след това се дразнят или накиснат в течност, за да се получи напитка с алкохолно съдържание. Мескалинът може да бъде и химически синтезиран.

Psilocybin - Естествено вещество, което се намира в халюциногенните гъби, съдържащи псилоцибин и псилоцини. В достатъчно големи дози псилоцибинът може да доведе до ефекти, много подобни на мощния халюциноген LSD. "Shrooms", както понякога се наричат, могат да се използват или пресни или сушени. Те обикновено се консумират, смесват се с храна или се приготвят като чай за пиене.

PCP - PCP е опасно химично вещество, което първоначално е разработено като анестезия, но е преустановено за човешка употреба през 1965 г. поради странични ефекти. Вече е незаконно улично лекарство, продавано като бял прах или в течна форма. Тя може да бъде изсумтена, инжектирана, пушена или погълната. Той създава халюцинации и усещане "извън тялото". Употреба, особено в големи дози, животозастрашаващи и водят до сериозни проблеми с психичното здраве.

ДМТ - Диметилтриптаминът, известен също като Димитрий, е естествен химичен продукт, намиращ се в някои амазонски растителни видове, но може да се синтезира и химически. Обикновено идва като бял кристален прах, който се изпарява или пуши в тръба или бонг.

Ayahuasca - Понякога се нарича aasca, aya и yay, ayahuasca се произвежда от растения, съдържащи ДМТ, заедно с амазонска лоза, която предотвратява нормалното разграждане на ДМТ в храносмилателната система. Обикновено се консумира като чай.

Как действа халюциногените?

Учените не са сигурни точно как халюциногените и разпадащите лекарства произвеждат ефекти върху потребителя. Въпреки това се смята, че класическите халюциногени влияят върху невронните вериги в мозъка, включващи серотонина на невротрансмитера, и разпадащите лекарства причиняват ефектите си, като основно нарушават действията на мозъчната глутаматна система.

Регионите на мозъка, които са засегнати от настроението за контрол на халюциногените, сетивното възприятие, съня, глада, телесната температура, сексуалното поведение и контрола на мускулите, твърди NIDA.

Обратно към халюциногенните често задавани въпроси

Източник:

Национален институт по злоупотребата с наркотици. "Халюциногени и разпадащи наркотици". Серия от доклади за научните изследвания Обновена януари 2014 г.

Национален институт по злоупотребата с наркотици. "Халюциногени - LSD, Peyote, Psilocybin и PCP." DrugFacts декември 2014 г.